Общинска администрация Средец / Република България

Дневен център за деца с увреждания гр. Средец празнува 10 години

Вече десет години в гр. Средец, обл. Бургас, на ул. „Братя Миладинови” № 4 съществува още едно слънчево, усмихващо и зареждащо място, на което 20 деца със специални нужди, на различна възраст, с различни интереси и потребности, могат да преоткриват себе си, да мечтаят, да се забавляват, да творят и какво ли още не.

Сградата, в която се намира детския център е преустроена и е по Проект „Водоснабдяване на малки населени места в община Средец и подобряване на социално-битовите условия в тях“, след одобрение от държавен фонд „Земеделие“ по Програма за развитие на селските райони.“

Приветствие към присъстващите гости на празника, поднесе Калинка Цанева – директор на специализираната социална услуга. „Днес, десет години след Решение на Общински съвет – Средец и Заповед на Изпълнителният директор на АСП, Дневен център за деца с увреждания е комплекс за предоставяне на специализирани социални услуги, на 20 деца от 3 до 18 годишна възраст, с трайни увреждания, в специализирана среда на подкрепа, в която индивидуално и групово се създават условия за целодневно и полудневно обслужване на децата през деня, свързани със задоволяване на техните ежедневни потребности, терапевтични и рехабилитационни, както и на потребностите от занимания и обучения за развитие на основни и трудови умения, в зависимост от възрастта и личните нужди. Паралелно, с дейностите предлагани от професионалистите за потребителите, в центъра се предоставя и подкрепа на родителите и близките им, изразяваща се в срещи, обсъждания и даване на насоки за работа в домашна среда, информиране, консултиране, както и застъпничество и посредничество с различни институции при необходимост. За целта са назначени квалифицирани специалисти, като част от един добре синхронизиран мултидисциплинарен екип – социален работник, рехабилитатор, психолог, логопед, медицинска сестра, четири детегледачки и шофьор. Истински съм щастлива, удовлетворена и горда от постигнатите резултати с децата, благодарение на екипа, с който имам удоволствието да работя 10 години. Смело мога да заявя, че натрупаният опит в годините показват, че да работиш в Дневния център е предизвикателство за професионално израстване – каза Цанева.“

Водосвет за здраве и успех на децата, екипа и всички присъстващи отслужи отец Дамян.

Поздравителен адрес и връчване на грамоти за усърдна работа, постигнати резултати и популяризиране на дейността, получиха служителите на социалната услуга от Кмета на община Средец – инж. Иван Кичев.

Магнит „Слънце“, драматизация на приказката „Дядовата ръкавичка“ и музикални изпълнения, с които се включиха децата от центъра бяха оригиналните подаръци на домакините за своите гости. С песни и танци рождениците бяха поздравени от малчуганите на ДГ „Снежанка”, ДГ „Бърборино” и Вокална група „Мики Маус“ при СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

През годините, децата, родителите и екипа са участвали в много екскурзии, лагери, дейности по включване извън центъра, спортни и културни мероприятия на Община Средец, изложби и благотворителни инициативи.

Директорът на детския център благодари на кмета на община Средец – инж. Иван Кичев и неговият екип, на всички дарители, които по един или друг начин са направили щастливи специалните деца на община Средец и добави: „Пожелавам Ви здраве, късмет, благоденствие, лични и професионални успехи!“

Тържественото отбелязване на 10–годишния юбилей на ДЦДУ гр. Средец завърши с връчване на грамоти на участниците в празничната програма от кмета на община Средец, запалване на свещичките на тортата и почерпка, приготвена от сръчните ръце на служители при Домашен социален патронаж.

Споделяне: